Behandeling


Een osteopathiebehandeling begint altijd met een observatie van het volledige paard. De houding,  gezondheidstoestand, uitstraling,.. van het paard.


Daarna wordt het paard onderzocht. Bij dit onderzoek voelt een osteopaat waar blokkades, spanningen en warmteverschillen in de weefsels aanwezig zijn. Om dit goed te kunnen voelen, is het belangrijk dat het paard droog en koud is. Dus het paard werken vlak voor een osteopathische behandeling is geen goed idee.

Na het onderzoek wordt beslist of uw paard een behandeling nodig heeft. Deze gebeurt gewoon in de stal van het paard. Een osteopaat gebruikt enkel zijn handen, er worden geen andere toestellen gebruikt. Het paard wordt ook nooit gesedeerd. Een osteopathische behandeling ziet er niet spectaculair uit, in tegendeel, na een behandeling is het paard meestal volledig ontspannen.


Er worden zachte bindweefseltechnieken gebruikt (fasciale technieken) en manipulaties. Bij de manipulaties kan een geluid gehoord worden, maar dit is niet noodzakelijk.  Meestal wordt de behandeling gestart met de wervelkolom en daarna komen de organen en het craniosacrale systeem.

Het paard zal op de behandeling reageren door te kauwen, gapen, met het hoofd te schudden en zich algemeen te ontspannen. Hoe het paard juist reageert, is afhankelijk van paard tot paard. Het ene ontspant zich onmiddellijk, het andere kan eerst wat wantrouwend zijn, maar na een paar zachte technieken zullen deze paarden zich ook ontspannen. Er is ook een verschil tussen een volbloed die veel meer reactie zal geven dan een “koudbloedige” ijslander.


Osteopathie kan niet alles oplossen. Bijvoorbeeld bij paarden met tumoren or artrose, zal een osteopathische behandeling geen genezing brengen, maar het kan het lichaam in staat stellen om zo goed mogelijk om te gaan met de aandoening.